Les pimes ja poden accedir a les matemàtiques més avançades per a la seva innovació

El IAC3 de la UIB participa en la creació d’una finestreta única d’R+D+i per connectar les empreses i el món acadèmic i fomentar la transferència del coneixement i la col·laboració publicoprivada

La transferència i la col·laboració entre ciència i empresa, incloent-hi l’àmbit de les matemàtiques, és una de les febleses principals del sistema espanyol de ciència, tecnologia i innovació, i, al mateix temps, és una de les grans oportunitats de progrés, assenyalava l’OCDE el 2021. Des d’ahir, qualsevol empresa —especialment les petites i mitjanes empreses— té a la seva disposició els equips de recerca matemàtica més capdavanters d’Espanya, tant del món acadèmic com de l’àmbit privat, per innovar. Els permetrà fer R+D+i i integrar-la en les operacions diàries sense haver de disposar d’un departament propi.

El hub MSO-ED és un mostrador d’R+D+i en l’àmbit de les tecnologies matemàtiques i hi participa activament l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears. Aquesta finestreta única empresarial es va presentar el 16 de març a Madrid i la impulsa la Plataforma Espanyola de Tecnologies de Modelització, Simulació i Optimització en un Entorn Digital (PET MSO-ED).

El taulell d’innovació oferirà solucions industrials basades en modelització, simulació i optimització en entorns rics en dades matemàtiques, entre d’altres. Així, aquesta plataforma empresarial vol fomentar la transferència de coneixement i la col·laboració entre els sectors públics i els privats.

Reptes de la societat

El taulell d’innovació donarà prioritat a les temàtiques relacionades amb la salut, l’energia i el medi ambient. Aquests són tres dels reptes de la societat que va marcar com a estratègics el Pla estatal de recerca científica i tècnica i d’innovació 2017-2020.

Les matemàtiques són la base silenciosa de molts d’avenços quotidians. És fonamental en les previsions de la covid-19: incidència, morts, expansió de les soques… També és la tecnologia que fan servir hospitals capdavanters per predir amb un dia d’antelació les altes hospitalàries i les cirurgies en funció de l’historial dels pacients i de les seves variables biològiques —pressió arterial, paràmetres en sang…—, convenientment digitalitzades. En aquests centres, els llits i els quiròfans lliures són un recurs preuat.

A més, aquesta disciplina de la ciència centra els esforços a millorar l’ús d’altres elements estratègics, com són l’energia i l’aigua. Per exemple, en un país com Espanya, amb una sequera endèmica i tants de quilòmetres de costa, les dessalinitzadores poden ser una alternativa de producció interessant. Però un dels problemes que tenen és que consumeixen molta electricitat. Millorar l’eficiència de la instal·lació, determinar pics de consum que es puguin fer coincidir amb els moments de més disponibilitat energètica, predir i prevenir manteniments… Tot això és objecte de les tecnologies matemàtiques. Com també ho és la lluita contra els incendis, la predicció de tsunamis, identificar sòls susceptibles de patir erosió i la detecció precoç de l’ictus.

La plataforma

La Plataforma Espanyola de Tecnologies de Modelització, Simulació i Optimització en un Entorn Digital (PET font-size: 12pt; line-height: 18.4px;”>La Plataforma és finançada per l’Agència Estatal de Recerca, del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc de la convocatòria d’ajudes a les plataformes tecnològiques i d’innovació, del Programa estatal de recerca, desenvolupament i innovació orientada als reptes de la societat, en el marc del Pla estatal de recerca científica i tècnica i d’innovació 2017-2020. La iniciativa, amb referència PTR2020-001163, té el suport de la Xarxa Temàtica Matemàtica-Indústria (RTmath-in, RED2018-102514-T), finançada pel MCIU-AEI.

Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria (math-in)

La Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria (math-in) la formen al voltant de quaranta grups de recerca pertanyents a una vintena d’universitats i centres de recerca espanyols diferents, entre els quals el IAC3 de la UIB. Tots presenten la seva oferta i les seves capacitats tecnològiques a través de la finestreta única a Espanya que els ofereix la xarxa.

Math-in centra la seva activitat a fomentar i dur a terme transferència de tecnologia matemàtica en l’àmbit empresarial i industrial, i propicia, d’aquesta manera, l’augment de la competitivitat tant dels grups de recerca involucrats com de la pròpia indústria.

És, a més, el node espanyol de l’European Service Network of Mathematics for Industry and Innovation (EU-MATHS-IN) des de l’any 2013, quan es fundà, i té 19 xarxes nacionals pertanyents als països europeus respectius.