Guardó internacional per a dues alumnes del doctorat de Física de la UIB i membres de l’IAC3

La recerca de Maite Mateu Lucena i de Luana Michela Modafferi ha estat guardonada en un seminari internacional dedicat a l’estudi de les ones gravitacionals i l’astronomia de multimissatgers.

Maite Mateu Lucena i Luana Michela Modafferi, alumnes de doctorat de Física i membres del grup de recerca en Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY) de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears, han estat guardonades pels pòsters presentats en el seminari WE-Heraeus, dedicat a les ones gravitacionals i a l’astronomia de multimissatgers, que ha tingut lloc del 25 al 28 d’abril al Physykzentrum de Bad Honnef (Alemanya).

El treball de Maite Mateu Lucena se centra en les aplicacions d’aprenentatge automàtic per modelar formes d’ones binàries compactes. Els mètodes d’aprenentatge automàtic són de cada vegada més importants en la ciència de les ones gravitatòries per distingir els senyals del renou, per fer l’estimació de paràmetres i per modelar els senyals a través d’espais de paràmetres d’altes dimensions. El pòster de Maite Mateu Lucena investiga l’ús de l’aprenentatge automàtic com a manera d’ajustar models d’ones gravitacionals a tot l’espai de paràmetres, centrant-se en binàries de forats negres amb precessió

El treball de Luana Michela Modafferi se centrava en la recerca d’ones gravitacionals transitòries de llarga durada a partir de púlsars amb parpelleig mitjançant xarxes neuronals convolucionals. Els púlsars fan girar estrelles de neutrons i són un laboratori ideal de física extrema. La detecció d’aquests senyals particulars podria ajudar els científics a entendre l’interior d’aquests objectes extremadament densos, que encara són desconeguts. El pòster de Luana Michela Modafferi explica com l’aplicació de l’aprenentatge automàtic a aquest problema de detecció podria proporcionar una eina complementària als mètodes tradicionals.