Dia de la dona i la nina en la ciència a IB3 Ràdio

Amb motiu de l’11F, Ana Belén Petro i María Jesús Álvarez han participat en el concurs Téntol, el programa d’entreteniment i divulgació d’IB3 Ràdio sobre el patrimoni lingüístic de les Balears. Aquest espai posa èmfasi en la genuïnitat i l’origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes i, alhora, és un concurs on els participants s’enfronten a proves de tota mena. Cada capítol gira al voltant d’un tema concret, i en aquesta ocasió, per celebrar l’11F, el programa es va centrar en el Dia de la Dona i la Nina en la Ciència.

Les dues investigadores, que van estudiar juntes a la UIB, han parlat sobre la seva feina en el món de la recerca: Ana Belén Petro es dedica a la restauració d’imatges digitals, mentre que María Jesús Álvarez estudia sistemes dinàmics a nivell teòric, i destaca que aquest estudi es pot aplicar en el món de la neurociència. També han compartit la seva experiència en la docència de matemàtiques a nivell universitari.

Han destacat la creixent demanda de matemàtics i matemàtiques en el món empresarial, fet que ha influït directament en l’augment d’estudiants al grau de Matemàtiques, on imparteixen classes. Tot i això, aquest creixement no s’ha traduït en una major igualtat de gènere. Calculen que al voltant del 70% de l’alumnat són homes, una tendència que també es reflecteix en el personal del Departament de Matemàtiques i Informàtica, on actualment no hi ha cap dona catedràtica. Això està relacionat amb dificultats estructurals com el sostre de vidre que suposa la maternitat o les barreres històriques que han limitat les oportunitats per a les dones.

A més, han assenyalat que aquesta desigualtat també té arrels en la tria d’estudis: les dones solen optar per graus en ciències de la salut, mentre que els homes es decanten més per enginyeries i matemàtiques. Un dels factors clau és la manca de referents femenins en tots els àmbits científics. En aquest sentit, la presentadora, Margalida Mateu, va destacar: “Ens hauríem de fer mirar això de reconèixer més dones influencers que científiques”.

Per acabar el programa, han jugat a encertar la procedència de dites relacionades amb la ciència i els nombres, com “vuits i nous i cartes que no lliguen” o “eren set que l’aguantaven i encara pixava tort”.