Ones gravitacionals a MENTORiment

El passat mes de febrer, Alicia Sintes i Sascha Husa, de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) van dur a terme dues sessions dins del programa MENTORiment, una iniciativa d’enriquiment extracurricular per a estudiants d’altes capacitats de les Illes Balears. L’activitat es va desenvolupar a l’aula d’informàtica de l’edifici Beatriu de Pinós els dies 1 i 22 de febrer.

Durant la jornada, els estudiants van participar en diverses activitats centrades en la relativitat general i les ones gravitacionals. La sessió es va estructurar en quatre blocs principals:

  1. Xerrades sobre espai-temps, relativitat i ones gravitacionals: Els participants van aprofundir en conceptes fonamentals de la física relativista i van conèixer els mètodes amb què es detecten les ones gravitacionals.
  2. Demostració amb un interferòmetre portàtil: Mitjançant l’experiència “LIGO in your hands”, els estudiants van poder observar de primera mà com funciona un interferòmetre i com es detecten les ones gravitacionals en experiments reals.
  3. Construcció d’un detector d’ones gravitacionals amb el joc Spacetime Quest: Cada alumne va disposar d’un ordinador amb aquest software interactiu, que permet entendre de manera lúdica el disseny i funcionament d’un detector.
  4. Explicació de la curvatura de l’espai-temps amb la “taula espai-temps”: Un model físic que ajuda a visualitzar com els objectes massius deformen l’espai-temps i generen fenòmens gravitacionals.

El programa MENTORiment, organitzat per la UIB a través del Programa d’Atenció a les Altes Capacitats Intel·lectuals (PACIS), ofereix a estudiants d’ESO, batxillerat i Formació Professional la possibilitat d’endinsar-se en diversos camps del coneixement amb activitats pràctiques i innovadores. Amb iniciatives com aquesta, l’IAC3 reafirma el seu compromís amb la divulgació científica i el foment de vocacions en l’àmbit científic entre els joves estudiants.