La Dra. Alicia Sintes participa en el Desafiament CanSat 2025, impulsant les vocacions científiques entre l’alumnat balear

El passat dijous 3 d’abril de 2025, l’aeròdrom de Binissalem va ser l’escenari del Desafiament CanSat 2025, una iniciativa educativa de l’Agència Espacial Europea (ESA), coordinada a nivell estatal per ESERO Spain, la xarxa d’oficines de recursos educatius espacials de l’ESA, i implementada a les Illes Balears a través del programa IBSTEAM de la Conselleria d’Educació. Aquest projecte té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia entre l’alumnat de secundària, mitjançant la simulació d’un projecte espacial real.

En aquesta edició, la Dra. Alicia Magdalena Sintes, catedràtica de Física Teòrica de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i directora de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3), va tenir una participació especialment significativa. A més de formar part del tribunal que va avaluar els projectes tècnics dels equips, va oferir una xerrada inspiradora que va captivar el públic assistent.

El Desafiament CanSat: una experiència educativa única

El Desafiament CanSat proposa als estudiants de 14 a 19 anys el repte de dissenyar, construir i llançar un minisatèl·lit de la mida d’una llauna de refresc. Aquest satèl·lit ha de ser capaç de realitzar una missió primària, comuna a tots els equips, que consisteix en mesurar la temperatura de l’aire i la pressió atmosfèrica durant el descens des d’una alçada d’un quilòmetre, així com una missió secundària de temàtica lliure definida per cada equip. El procés es divideix en tres fases: investigació i disseny, construcció i comprovació del funcionament, i finalment, el llançament i anàlisi de dades.

En aquesta edició, hi van participar 87 alumnes repartits en 16 equips de diferents centres de secundària de les Illes Balears, incloent-hi l’IES Isidor Macabich d’Eivissa; el CC Aula Balear, l’IES Can Peu Blanc, l’IES s’Arenal, l’IES Joan Alcover, l’IES Son Rullan i l’IES Binissalem de Mallorca; i l’IES Pasqual Calbó i Caldés de Menorca.

Una jornada plena d’innovació i aprenentatge

La jornada va començar amb la preparació dels satèl·lits per part dels equips participants, que van haver de superar les verificacions tècniques abans del llançament. Els satèl·lits es van enlairar amb l’ajuda de drons fins a una alçada d’un quilòmetre, des d’on van iniciar el seu descens en paracaigudes mentre recopilaven dades per a les seves missions. A més del llançament, els equips van presentar un informe detallat del seu projecte (Project Design Review) i el van defensar en una presentació oral davant un tribunal d’experts.

El tribunal estava format per Alicia Sintes experta en ones gravitacionals; Bartomeu Massutí, enginyer especialitzat en aeronaus; Sebastià González, gerent de la Fundació Bit i director general d’Innovació i Transformació Digital; i Antonio Jaime Urbano, professor associat de Tecnologia Electrònica, Enginyeria Industrial i Construcció a la UIB.

Una xerrada per despertar vocacions científiques


Un cop finalitzades les presentacions orals dels equips i les valoracions del tribunal, va tenir lloc una Tech Talk a càrrec de diversos experts convidats. En aquest espai divulgatiu, l’Alicia Sintes va oferir una intervenció breu però intensa centrada en el seu camp de recerca: les ones gravitacionals.

Va explicar com aquests senyals còsmiques, generades per esdeveniments astrofísics extraordinaris com la fusió de forats negres, han obert una nova finestra per observar l’Univers. La seva exposició, clara i entusiasta, va transmetre la importància de la recerca científica per entendre el cosmos i va destacar com la tecnologia avançada ha estat clau per fer possibles aquestes deteccions revolucionàries.

Sintes també va aprofitar l’oportunitat per encoratjar l’alumnat a cultivar la curiositat científica, plantejar-se preguntes i imaginar nous horitzons. Amb un missatge proper i motivador, va defensar el valor de la ciència com a eina de progrés i va remarcar la necessitat de noves generacions de científics, enginyeres i tecnòlogues que contribueixin a afrontar els grans reptes del segle XXI.

Reconèixer l’esforç, potenciar el futur

El conseller d’Educació, Antoni Vera, també present a l’acte, va remarcar la importància de projectes com el CanSat per connectar l’aprenentatge amb el món real i fomentar la innovació dins les aules. El projecte guanyador d’aquesta edició va ser l’equip Stic CanSat de l’IES Joan Alcover, que va desenvolupar una missió enfocada a mesurar l’impacte del turisme sobre la qualitat de l’aire.

Aquest equip representarà les Illes Balears a la fase estatal, que se celebrarà a Galícia els dies 13 i 14 de maig. L’equip guanyador de la competició nacional podrà participar en l’esdeveniment europeu “Enginyer/a espacial per un dia” als Països Baixos, els dies 18, 19 i 20 de juny.

Compromís de l’IAC3 amb la divulgació i l’educació científica

La presència i implicació de Alicia Sintes al Desafiament CanSat 2025 reflecteix el ferm compromís de l’IAC3 i de la UIB amb la promoció de les vocacions STEAM i l’apropament de la recerca a les noves generacions. A través de la seva xerrada i la seva tasca d’avaluació, Sintes va contribuir a fer més propera i tangible la ciència, tot convertint-se en un referent per a l’alumnat.