L’IAC3 participa en la fira de la UIB ciència per a tothom

Avui dia 12 de maig de 2022 ha tengut lloc a la UIB la inaguració de la primera de fira de ciència per a tothom presencial després de l’inici de la pandèmia. L’any 2020 a causa de les circumstàncies esdevingudes per l’aparició de la COVID-19 es va haver de suspendre i l’any 2021 va fer-se en format online. En canvi, aquest any s’ha pogut tornar a celebrar en format presencial i el primer dia ha estat tot un èxit. L’IAC3 ha participat organitzant 6 activitats diferents, així doncs, se’ns ha convidat com a intitut a assistir a l’acte inagural on el nostre director Bartomeu Coll ha assistit per rebre a la presidenta Francina Armengol que ha visitat la fira per inagurar-la.

La fira està oberta per a que assisteixin les escoles durant els matins del dijous 12 i divendres 13 i també està obert a les famílies el capvespre de divendres 13 i el matí de dissabte 14. Es poden trobar quasi un centenar de paradetes on s’expliquen diferents teories, experiments i paradigmes científics amb una intencionalitat divulgativa per atreure els més joves i despertar-los la passió i curiositat per les ciències. Aquest tipus d’actes són essencials per estimular les properes generacions de científics i l’IAC3 s’hi ha volgut involucrar explicant de la forma més clara i entretenguda possible les línies de recerca dels nostres grups d’investigació.

Les activitats que s’han fet desde l’IAC3 són les següents:

Granota, granota i bot perquè em toca.

En aquesta activitat, els alumnes s’introduiran en el món de les dinàmiques poblacionals i, a través d’un joc, simularan l’evolució d’una població de granotes a partir d’unes regles donades.

Dirigida als alumnes de secundària

Quin filtre hem aplicat a la foto? Les matemàtiques et contesten

Segur que sovint has aplicat un filtre per millorar o canviar les teves fotografies a aplicacions com TikTok o Instagram. Cada vegada que aplicam aquests filtres al mòbil o a l’ordinador es fan operacions matemàtiques. Sabries descobrir quina operació aplicam per obtenir cada resultat? Vine a descobrir-ho en aquest taller, que et farà descobrir el món de les imatges digitals.

Dirigida als alumnes de secundària

Extraiem les característiques

Una de les tasques més difícils i que repeteix més vegades un mòbil o un ordinador és el procés de destriar les característiques que són importants de les que no ho són. En aquest taller, jugant a Sardinas, un joc de cartes molt entretingut, reflexionarem sobre com podem fer una bona tria de característiques. Això ens servirà per poder entendre, per exemple, com un mòbil pot fer un reconeixement facial.

Dirigida als alumnes de primària

Jugam amb les ones gravitacionals

Vols saber més coses sobre les ones gravitacionals i els forats negres? Aquí tindràs l’oportunitat de fer el teu propi detector d’ones gravitacionals amb Spacetime Quest. En aquest joc, tu ets el científic i tens el desafiament de repartir sàviament un pressupost entre tots els subsistemes i diferents aspectes d’un detector d’ones gravitacionals, i fer-ho competint amb la resta de participants. També podràs jugar a Black Hole Pong, una versió del clàssic videojoc Pong, en què hauràs de gestionar la potent gravetat dels forats negres per aconseguir les òrbites que et duguin a la victòria.

Dirigida als alumnes de secundària

Tocam les ones gravitacionals

Paradeta explicativa sobre la feina del grup d’investigació, què són les ones gravitacionals i perquè són importants i interessants. Petit joc amb una tela simulant espai-temps amb el qual les persones podran interactuar, simulant forats negres i com funciona la gravetat.

Dirigida als alumnes de primària i secundària

Sol, solet vine’m a veure

El Sol és el centre del sistema solar i els planetes giren al voltant. Els nins representen el sistema solar: agafaran bolles que representen el Sol, immòbil al centre, i els planetes, que es traslladen al seu voltant. Grandària del Sol i dels planetes. Secundària: òrbites dels planetes del sistema solar. Altres cossos del sistema solar: asteroides i cometes. Grandària del sol i dels planetes. Fenòmens violents a l’atmosfera solar: fulguracions i ejeccions de massa coronal.

Dirigida als alumnes de primària i secundària