“La física al descobert” a la Universitat Oberta de Majors

El programa Universitat Oberta per a Majors de la UIB (UOM) és un programa educatiu, cultural i social que varen dissenyar, desenvolupar i posar en marxa dos professors del Departament de Ciències de l’Educació de la UIB durant el curs acadèmic 1997-98. Està dirigida a persones adultes més grans de 50 anys o persones prejubilades amb estudis primaris que estiguin interessades a realitzar alguns dels programes o de les activitats que es duen a terme a la Universitat, a les seus universitàries, als centres universitaris municipals i en altres llocs que puguin acordar-se.

La UOM és un projecte dinàmic i viu que, a més dels títols propis en forma de diplomes presents a Mallorca, els certificats a Menorca i Eivissa i les activitats complementàries a diferents municipis de les Illes, disposa d’un espai des del qual preparam nous programes i activitats adaptant-nos a les demandes del nostre alumnat i a les línies estratègiques de la formació permanent dirigida als adults grans des de la Universitat.

Enguany s’ha seguit amb la filosofia “aprendre no té edat” i per això s’ha tornat a impartir una serie d’assignatures en el marc de “Els grans descobriments científics: del passat al present” que s’ha dividit en Història de la ciència, Filosofia de la ciència, Grans dones científiques de la història, Els grans invents i els seus creadors, Els avenços mèdics i La física al descobert.

En aquesta darrera part hi han participat alguns dels membres del IAC3 com Carles Bona, Josep Lluís Ballester, Alícia Sintes i Joan J. Cerdà explicant als seus alumnes les diferents curiositats de la física:

Les revolucions científiques: Mecànica Quàntica i Relativitat (6 h)

1.    Ciència i Filosofia: les teories científiques
2.    Les grans revolucions científiques del segle XX
3.    La relativitat del temps: Relativitat Especial
4.    Relativitat General. La historia de l’Univers
5.    La naturalesa de la llum: Mecànica Quàntica
6.    Interpretacions de la Mecànica Quàntica: el problema de la mesura.

Determinisme i Caos (4 h)

1.      Introducció al caos. Què és la teoria del caos? La teoria del caos abans i després de Lorentz.
2.      Conceptes de la teoria del caos: sistemes caòtics, atractors, fractals, l’efecte papallona.
3.      Aspectes de la teoria del caos: predictabilitat, control, i sincronització.
4.      Aplicacions de la teoria del caos: mercats econòmics, dinàmica de poblacions, biologia i altres.

Gravitació: Ones Gravitacionals (2 h)

        Les ones gravitacionals

L’astrofísica i la cosmologia (4 h)

1.      L’expansió de l’univers: Cefeides, supernoves, matèria i energia fosca.
2.     Energia estel·lar: El paper de la Relativitat i la mecànica quàntica.
3.     Exoplanetes: Condicionants per la habitabilitat planetària