Condol per la mort del doctor Lluís Mas Franch, catedràtic jubilat de Física de la UIB

L’IAC3 lamenta comunicar la mort del doctor Lluís Mas Franch, destacat físic teòric, catedràtic jubilat de la Universitat de les Illes Balears, membre fundador del grup de Relativitat i Gravitació i membre de l’institut fins a la seva jubilació.

El doctor Lluís Mas Franch (Premià de Mar, 21 de juny de 1938 – Palma, 25 de juny 2021) es llicencià en Ciències Físiques (1960) i es doctorà en Ciències Matemàtiques a la Universitat de París  el 1966 i en Ciències Físiques el 1970 a la Universitat Autònoma de Barcelona. Fou professor agregat interí a la Universitat d’Oviedo entre els anys 1970 i 1973, i des d’aleshores professor agregat (catedràtic) de la Universitat Autònoma de Barcelona (1973-77), de la Universitat d’Oviedo (1977-78) i de la Universitat de Granada (1978-80). Arribà a la Universitat de les Illes Balears l’any 1980, on va exercir com a catedràtic de Física Teòrica fins que es jubilà, l’any 2008.

Fou director del Departament de Física en etapes diferents (1980-1982, 1986-1990, i 2000-2008). També fou degà de la Facultat de Ciències (1982-1986). Fou membre de la comissió d’investigació de la UIB i de la comissió d’estudi per a la reforma dels Estatuts de la UIB (1995). Llegí la lliçó inaugural del curs acadèmic 2007-08 de la UIB, amb el títol Cosmologia: nou vocabulari. Des que es jubilà, l’any 2008, fou professor emèrit de la UIB.

El doctor Lluís Mas Franch va ser un dels impulsors de l’estudi de la teoria de la relativitat general a Espanya i dels Encuentros Relativistas Españoles, unes reunions científiques que contribuïren a consolidar la relativitat com a disciplina investigadora a Espanya. La seva tesi sobre solucions de les equacions de camp sobre la base d’una nova mètrica representa una fita important en la física teòrica de l’estat espanyol, ja que fou la primera sobre teoria de la relativitat. És autor dels llibres Transformaciones de fondo en las Ciencias Físicas (1982) i Relatividad y Cosmología Relativistas (1983), dins l’obra Historia de la Ciencia, i de l’estudi Cosmología (1989).

Especialment lligat amb Menorca, concretament amb Sant Lluís, per matrimoni, va ser designat, el 1986, un dels membres fundadors de l’Institut Menorquí d’Estudis, on va tenir una destaca activitat, dins de la Secció de Ciència i Tècnica.

Des de l’institut lamentam comunicar la trista notícia de la seva pèrdua i enviam el condol a tots els seus familiars i amics.