Joan Josep Cerdà Pino, Carles Bona Casas, Antonio Cerrato Casado i Joan Massó Bennàssar Guanyadros del II concurs de Divulgació científica

El II Concurs de Divulgació Científica de la Universitat de les Illes Balears ja té guanyadors. L’article «Deixa’m acariciar el més íntim del teu ser», presentat pels doctors Joan Josep Cerdà Pino, Carles Bona Casas, Antonio Cerrato Casado i Joan Massó Bennàssar, investigadors del grup de recerca en Física Computacional Avançada de la UIB, ha estat triat pel jurat d’aquest concurs entre els 14 treballs que optaven al premi de 1.000 euros.

El nom dels guanyadors s’ha donat a conèixer durant l’acte de lliurament del premi, que ha tingut lloc el dilluns 20 de setembre al Centre d’Innovació Ca ses Llúcies, al campus universitari.

L’article guanyador

L’article versa sobre un òrgan del cos que sovint passa desapercebut: el glicoàlix endotelial, «una capa de vellut suau que cobreix internament totes les artèries i les venes del cos, des de les més grosses fins als microcapil·lars més petits». Els autors hi descriuen de manera molt clara i entenedora les funcions d’aquest òrgan, que va ser descobert fa mig segle i del qual ara es comença a veure la importància per la relació que té amb malalties com l’ateroesclerosi, el càncer o la diabetis. En el text, els autors posen de manifest la necessitat de fer avançar la recerca sobre aquest òrgan perquè deixi de ser un desconegut i s’accelerin els avenços mèdics.

El jurat ha valorat la qualitat de la proposta i l’ús d’un llenguatge clar i entenedor, amb què s’expliquen de manera senzilla conceptes molt complexos, tot posant el focus sobre una temàtica poc coneguda.

A més, el jurat també ha destacat la gran qualitat dels treballs presentats, molts dels quals poden ser considerats exemples d’articles de divulgació. De manera destacada, el jurat ha valorat molt positivament els articles finalistes:

  • «Els avantatges de nedar amb pèl», presentat per Maria del Mar Aguiló Ferretjans i Joseph A. Christie-Oleza, del grup de recerca en Microbiologia.
  • «Regreso al futuro: viaje a los orígenes de la realidad virtual », presentat per Sonsoles Hernández, del grup de recerca en Patrimoni Audiovisual, Mass-Media i Il·lustració.
  • «Un mundo nuevo allí abajo », presentat per David Sánchez Martín, del grup de recerca en Física de Nanosistemes.

Els articles seran publicats també al Diari de la UIB i a la plataforma The Conversation, una plataforma digital de notícies i articles d’anàlisi escrits per la comunitat acadèmica i investigadora, adreçada directament a la societat i que fa d’intermediària amb els mitjans de comunicació.

El concurs

La Universitat de les Illes Balears, a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, ha convocat el II Concurs de Divulgació Científica, adreçat als investigadors de la UIB per a la redacció d’articles de divulgació de l’activitat científica i la recerca que es desenvolupa en aquesta universitat. El concurs pretén estimular l’interès del personal docent i investigador i també dels estudiants per les tasques de divulgació, que ha esdevingut una eina estratègica de la societat del coneixement.

El jurat

El jurat l’han integrat els periodistes Luis Felipe Torrente, director de The Conversation; Margalida Riera, dels serveis informatius d’IB3 TV; Enric Culat, presentador del programa «Balears fa Ciència», d’IB3 Ràdio; Andreu Perelló, de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació; Maria Bel Pocoví, responsable de la secció de Comunicació Externa i Relació amb els Mitjans del Servei de Comunicació, Promoció i Imatge; el doctor Víctor Homar, vicerector de Política Científica i Investigació; i la doctora Magdalena Brotons, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta.