L’IAC3 protagonitza un programa de recerca en astrofísica dotat amb 2 milions d’euros

El Govern de les Illes Balears confinança aquest programa en el marc de Plans Complementaris d’R+D+I del Ministeri de Ciència i Innovació

L’IAC3 és protagonista en el programa de recerca en l’àmbit d’astrofísica que ha obtingut 2 milions d’euros de finançament del Govern de les Illes Balears i del Ministeri de Ciència i Innovació a través dels Plans Complementaris de Recerca, Desenvolupament i Innovació, una eina que té com a objectiu impulsar la recerca en àrees estratègiques en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El programa L’astrofísica com a motor de transformació digital ha obtingut 2 milions d’euros en el marc del Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies.

La recerca se centrarà en dues línies d’actuació. Per una banda, la realització d’experiments d’ones gravitacionals i astronomia de multimissatgers i, per l’altra, el desenvolupament de noves eines d’anàlisi de dades massives (big data) i intel·ligència artificial. Part d’aquesta recerca es realitzarà sobre una nova infraestructura de supercomputació.

El finançament obtingut permetrà l’adquisició d’un ordinador regional, amb suport a la supercomputació d’alt rendiment dedicat a l’astrofísica computacional en les àrees de les ones gravitacionals i la física solar, així com l’adquisició de l’equipament informàtic necessari i la creació d’un laboratori d’ones gravitacionals i instrumentació astrofísica que permeti la participació en desenvolupaments computacionals i instrumentals. A més, farà possible la contractació de personal altament qualificat, entre investigadors i personal tècnic i de gestió.

Amb tot, s’espera que els avanços assolits en aspectes com ara la instrumentació, la computació i les metodologies d’anàlisi i d’explotació científica de les dades dels experiments d’ones gravitacionals, permetin que els grups de recerca involucrats obtinguin un lideratge en la seva posició en iniciatives de recerca internacionals de gran importància, com són les col·laboracions LIGO-Virgo-KAGRA, la missió LISA de l’Agència Espacial Europea i l’observatori Einstein Telescope.

El programa d’astrofísica i física d’altes energies a la UIB el coordina la doctora Alicia Sintes, catedràtica del Departament de Física i investigadora principal del grup de recerca en Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY) de la UIB.

Plans complementaris

Els Plans Complementaris de Recerca, Desenvolupament i Innovació són una nova eina per impulsar programes de recerca en àrees estratègiques. Estan cogovernats i cofinançats entre el Ministeri de Ciència i Innovació i les comunitats autònomes en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència. En el cas de les Illes Balears, l’aportació del Govern de les Illes Balears és de 3,32 milions d’euros i la del Ministeri de Ciència i Innovació és de 3,68 milions.