L’IAC3 participa en la fira Ciència per a Tothom 2024

Els dies 9, 10 i 11 de maig, membres de l’IAC3 participen en la nova edició de Ciència per a Tothom 2024. La fira està oberta per a que assisteixin les escoles durant els matins del dijous 9 i divendres 10 i també està obert a les famílies el capvespre de divendres 10 i el matí de dissabte 11. Es poden trobar quasi un centenar de paradetes on s’expliquen diferents teories, experiments i paradigmes científics amb una intencionalitat divulgativa per atreure els més joves i despertar-los la passió i curiositat per les ciències. Aquest tipus d’actes són essencials per estimular les properes generacions de científics i l’IAC3 s’hi ha volgut involucrar explicant de la forma més clara i entretenguda possible les línies de recerca dels nostres grups d’investigació.

Les activitats que s’han fet des de l’Institut són les següents:

Quin filtre hem aplicat a la foto? Les matemàtiques et contesten

Segur que sovint has aplicat un filtre per millorar o canviar les teves fotografies a aplicacions com TikTok o Instagram. Cada vegada que aplicam aquests filtres al mòbil o a l’ordinador es fan operacions matemàtiques. Sabries descobrir quina operació aplicam per obtenir cada resultat? Vine a descobrir-ho en aquest taller, que et farà descobrir el món de les imatges digitals.

Dirigida als alumnes de Secundària.

El joc de la vida

Sabies que les matemàtiques i l’evolució de poblacions de cèl·lules està lligades? En aquesta activitat descobriràs com la complexitat pot sorgir a partir d’un petit nombre de regles molt senzilles.

Dirigida als alumnes de Secundària.

Juga amb les ones gravitacionals

Vols saber més sobre les ones gravitacionals i els forats negres? Aquí tindràs l’oportunitat de fer el teu detector d’ones gravitacionals amb Spacetime Quest. En aquest joc, tu ets el científic, i el teu desafiament és repartir sàviament un pressupost entre tots els subsistemes i diferents aspectes d’un detector d’ones gravitacionals, i competir amb els altres participants.

Dirigida als alumnes de Secundària.

Física gravitacional

Paradeta explicativa sobre les ones gravitacionals i perquè són importants i interessants. Petit joc amb una tela que simula espai-temps amb el qual les persones podran interactuar, simular forats negres i veure com funciona la gravetat. Hi haurà monitors amb jocs i vídeos.

Dirigida als alumnes de Primària i Secundària.

Sol, solet, vine’m a veure

El nucli de totes les activitats és el Sol. Amb aquest punt de partida explorarem els planetes del Sistema Solar i les seves òrbites; la grandària del Sol, els planetes i les estrelles i la seva distància respecte de la Terra; l’interior i l’atmosfera del Sol, així com les taques solars i l’activitat solar.

Dirigida als alumnes de Primària i Secundària.

Enllaços d’interès:

UIB: Ciència per a Tothom 2024