El sistema planetari de l’estrella WASP-166 passarà a tenir els noms de la rondalla mallorquina Na Filet d’Or

La Unión Astronómica Internacional designa dues estrelles, i els seus planetes, amb denominacions de les cultures tradicionals basca i balear.
El sistema de GJ 486 rep els noms ‘Gar’ i ‘Su’, i el de WASP-166 ‘Filetdor’ i ‘Catalineta’

L’estrella fins ara coneguda com GJ 486 i el seu planeta passaran aviat a denominar-se amb les paraules basques ‘Gar’ i ‘Su’. El sistema de WASP-166 rebrà, per part seva, els noms de ‘Filetdor’ i ‘Catalineta’, presos de la tradició oral mallorquina. Aquestes designacions han estat seleccionades per la Unión Astronómica Internacional en el marc del certamen Name ExoWorlds 2022 i acaben de fer-se  públiques.

Name ExoWorlds 2022

La Unión Astronómica Internacional (UAI) és l’entitat encarregada de la denominació oficial dels cossos celestes. Des de fa anys condueix un procés encaminat a donar nom a algunes estrelles que posseeixen planetes al seu voltant, per a facilitar la referència a aquests sistemes sense haver de recórrer a codis numèrics carregosos i difícils de pronunciar i de recordar. Alhora, el procediment d’elecció dels noms afavoreix la participació popular, la qual cosa obre vies noves per a la comunicació de l’astronomia i fomenta l’adopció de noms dotats de significat cultural.

El procés de denominació s’organitza per convocatòries en les quals s’inclouen conjunts de sistemes planetaris de rellevància especial. En les crides s’introdueixen detalls particulars que converteixen cada convocatòria en un certamen singular i d’abast mundial. L’any 2022, la UAI va encarregar a la seva Oficina para la Divulgación de la Astronomía (OAO) organitzar el certamen Name ExoWorlds 2022 per a denominar 20 sistemes planetaris extrasolars. En aquesta ocasió, la convocatòria afavoreix propostes compatibles amb els objectius de la Década de las Lenguas Indígenas (2022-2032) declarada per la ONU.

Propostes espanyoles

Cada seu nacional de la OAO es va encarregar de seleccionar i prioritzar les propostes procedents de la seva comunitat. La seu espanyola va rebre 22 propostes vàlides i, d’acord amb les normes del certamen, va prioritzar d’entre elles les tres més destacades. En aquest procés es va valorar molt especialment el caràcter transversal dels equips proponents i la realització de campanyes de divulgació de gran impacte, tant en manera presencial com en la xarxa. D’aquestes tres propostes espanyoles, ara la UAI ha triat dues d’elles per a oficialitzar els seus noms en el cel.

‘Filetdor’ i ‘Catalineta’, la proposta mallorquina

L’equip encapçalat per Sebastià Barceló Forteza (Universidad de Granada, Espanya i antic alumne de la UIB) va proposar noms en llengua catalana per al sistema planetari de l’estrella WASP-166, en la constel·lació de l’Hidra i a 370 anys llum del Sol. El planeta d’aquest sistema és un gegant gasós amb una massa lleugerament superior a la meitat de Júpiter. L’estrella rebrà el nom Filetdor, mentre que el planeta passarà a ser conegut com Catalineta. El nom de l’estrella fa referència a Filet d’Or, una serp marina daurada que protagonitza una rondalla mallorquina de tradició oral (rondalla). En aquesta rondalla, una nena petita, na Catalineta, viu una aventura sorprenent com a resultat de la trobada accidental amb la serp marina. Les accions divulgatives de l’equip proponent es recopilen en el portal És Nostro Cel.

Participació de l’IAC3

En Ramon Oliver, investigador de l’IAC3, va ser membre del comitè de selecció de propostes formulades per alumnes de secundària i va ajudar en Sebastià Barceló Forteza en la promoció d’activitats relacionades amb la candidatura presentada al concurs Name ExoWorlds 2022.

Més info:

SEA

Es Nostro Cel

IAC3

Nota: aquest text està basat parcialment de la web de la Sociedad Española de Astronomía (enllaç).